Hemsidan
Senaste nytt
Föreläsningar
Övningar
Laborationer
Viktiga datum
Examination
Övriga resurser
Fusk och akademisk ärlighet

Ansvarig:
Christer Carlsson

Uppdaterad:
30 Oct, 2012

CHALMERS - Data- och informationsteknik
Data- och informationsteknik


TDA540 - Objektorienterad Programmering



Informationen på dessa WWW-sidor hörför sig till
kurstillfället som går höstterminen 2012


 

Laborationer

Allmän information

    Programmering går inte att lära sig enbart genom att läsa en bok, framför allt handlar det om learning by doing. Därför innehåller kursen ett antal obligatoriska laborationer.

    Labbarna genomförs i grupper om två personer.

    I första hand föreslår vi att ni bildar labgrupper som arbetar tillsammans under hela kursen. Vill ni byta gruppsammansättning under pågående kurs måste ni rådgöra med kursansvariga först.

    Observera att ni måste arbeta två och två; det är inte tillåtet att arbeta ensam annat än i undantagsfall, som kräver överenskommelse med kursansvarig.

    Anmälan till laborationerna göras via systemet Fire, som också används för redovisning av laborationerna (se nedan).

    I kursen ingår 7 laborationer, delas ut under kursens gång.

    Laborationerna och inlämningsuppgifterna är obligatoriska och en del av examinationen. Båda medlemmarna i laborationsgruppen skall aktivt deltaga i genomförandet av laborationer och inlämningsuppgifter. Dessutom är det gruppen själv som på egen hand skall utför uppgifterna. Naturligtvis kan man diskutera med andra, men ni skall utarbeta era egna lösningar. Att kopiera en laboration/inlämningsuppgift, helt eller delvis, från någon annan är således likvärdigt med fusk, se vidare dokumentet "Fusk och akademisk ärlighet".

Handledning

    Under period 1 ges laborationshandledning i labbsalarna MT0 och MT9 på onsdagar 8-10 och torsdagar 8-10. I övrigt står datorsalarna till er förfogande under alla tider då de inte är reserverade för annan kursverksamhet.

Redovisning av laborationer

    Inlämning av laborationer sker med hjälp av systemet Fire. (Det kan hända att du i din webbläsare får en säkerhetsvarning för denna sida, men det är ingen fara. Gå vidare till den.)

    Användarmanual för studenter finns i Fire - Student Documentation.
    Lägg upp källkoden direkt i Fire tillsamman med eventuell dokumentation, dvs paketera inte filerna i arkiv (såsom zip eller tar).
    Mer detaljerade anvisningar ges i Submission Instructions.

    OBS! Glöm inte att klicka på knappen "Submit" när du skall skicka in din laboration.

    Sista datum för inlämning och sista datum för godkännande framgår av respektive laborations-PM.

    Det är mycket viktigt att man håller inlämningstiderna. Fire-systemet blockerar nämligen automatiskt inlämning och godkännande efter de angivna datumen. Det går alltså inte att lämna in laborationer för sent.

    Laborationerna rättas i allmänhet inom tre arbetsdagar.

    • Högst två returer ges på varje laboration.
    • Om man fått retur på någon laboration måste man lämna in en rättad version senast två veckor efter det att man fått returen annars underkänns laborationen.
    • Den rättade versionen måste vara substansiellt bättre än den som gav returen, annars underkänns laborationen.

Laboration 1 Laboration 2

    Syftet med denna laboration är att få träning i top-down design, att tänka i olika abstraktionsnivåer, samt att använda sig av metoder.

    Här finns filerna filesLab2.zip som behövs för laborationen.

Laboration 3 Laboration 4

    Detta är sistan laborationen i period 1. Syftet med laboration är att få övning i att använda endimensionella fält. Som applikation skall ni arbeta med digitalt ljud och implementera ett litet bibliotek för att skapa musik.

    Datorerna i våra laborationssalar har av lättförståeliga skäl högtalarna avstängda. För att kunna höra något ljud från dessa datorer måste man ha ett par hörlurar med 3.5 mm-jack av den typ som används till mp3-spelare och liknande. Det är vår förhoppning att ni alla har tillgång till hörlurar, som ni kan ta med till laborationstillfällena!

    På datorerna i labsal MT9, måste hörlurarna vara inpluggade för att programmet skall gå att köra. Följ instruktionerna som finns här.

    Här finns filerna filesLab4.zip som behövs för laborationen.

Laboration 5

    Detta är första laborationen i läsperiod 2. Syftet med laborationen är att öva på att programmera med flerdimensionella fält. Den tillämpning ni kommer att arbeta med är digital bildbehandling.

    Här finns filerna som behövs för laborationen: lab5.zip

Laboration 6 Laboration 7

    Laboration 7 skall dokumenteras. Innan dokumentationen lämnas in skall laborationen demonstreras för och testköras av en handledare. Vid detta demonstrationstillfälle skall båda deltagarna i laborationsgruppen vara närvarande och kunna svara på frågor om lösningen.

    Dokumentationen av laborationerna skall innehålla en beskrivning av vad programmet gör, hur programmet är uppbyggt, en handhavandebeskrivning som förklarar hur man kör programmet samt en programlistning. Ett exempel på hur en laboration kan dokumenteras finner du i dokumentet " Att skriva labrapporter". Observera att detta är ett exempel, du behöver således inte nödvändigtvis ha med alla rubriker. Dock är en beskrivning av programmets uppbyggnad och rubriken Problem och reflektioner obligatoriskt.