SYFTE OCH MÅL
Kursen ska ge dels grundläggande kunskaper om objektorienterad programmering, dels en introduktion till datateknikområdet.
Kursen skall även träna upp kompetenserna problemlösning, modellering samt ingenjörsmässighet.
Efter genomgången kurs skall studenten känna till principerna för objektorienterad programutveckling och självständigt kunna konstruera enkla datorprogram. Den studerande skall vidare ha kännedom om centrala begrepp inom datateknikområdet.
KURSINNEHÅLL
Vid programutveckling idag används i huvudsak s.k. objektorienterad teknik, vilken kan sägas gå ut på att bygga program som utgör modeller av verkligheten. För att studenten skall bli förtrogen med detta synsätt används i kursen det objektorienterade programspråket Java. Följande moment behandlas:
-
Grundläggande programkonstruktioner som t.ex. typer, variabler, satser och uttryck.
-
Enkla algoritmer för att t.ex. utföra beräkningar.
-
Grundläggande begrepp inom området objektorientering som t.ex. klasser, objekt och metoder.
-
Egna klasser och fördefinierade standard klasser.
-
Konstruktion av enkla grafiska användargränssnitt.
-
Läsning och skrivning av data, både via tangentbord/skärm.
Ett antal datatekniska områden kommer att presenteras:
-
Dator- och digitalteknik
-
Algoritmer
-
Software engineering
-
Databaser
-
Människa-dator interaktion
-
Datakommunikation
ORGANISATION
Undervisningen består av föreläsningar, övningar i mindre grupper samt handledning vid obligatoriska laborationer. Programmering är en utpräglat praktisk disciplin. För att lära sig att programmera är det helt nödvändigt att själv konstruera och provköra program. Därför spelar de obligatoriska laborationerna en central roll. Studenterna får i uppgift att i smågrupper (oftast två och två) konstruera några program.
EXAMINATION
Kursen avslutas med en skriftlig tentamen. Vid tentamen ges graderade betyg vilka utgör slutbetyg för kursen. För godkänd kurs krävs dessutom att de obligatoriska laborationsuppgifterna blivit inlämnade och godkända. För momentet laborationer ges bara betygen godkänd och underkänd.
KURSLITTERATUR
Skansholm: "Java Direkt med Swing", sjätte upplagan (eller likvärdig nybörjarbok i Java).
Brookshear: "Computer Science: An overview", 10:e upplagan.
FÖRKUNSKAPER
Inga speciella förkunskaper krävs, men det är en fördel om studenten har en viss datorvana och t.ex. kan använda ordbehandlingsprogram.
|