Examination, tentamen

Examinationen består skriftlig tentamen och laborationer. Resultatet på den skriftliga tentamen är underkänd, 3, 4 eller 5. Varje laboration kan antingen bli underkänd eller godkänd. För att få godkänt på laborationsdelen krävs att alla laborationer är godkända. För att få godkänt på kursen krävs godkänd tentamen och laborationsdel. Kursbetyget bestäms av betyget på tentamen, förutsatt att laborationsdelen är godkänd.

Tentamen

Tentamen är fyra timmar lång. Observera att man måste registrera sig innan tentan, annars får man inte skriva. Regler och datum finns här.

Tillåtet hjälpmedel på tentamen är enbart detta tresidiga dokument som sammanfattar syntaxen i Java samt vanliga klasser från Javas API. Vid tentamen kommer det finnas en kopia av detta för varje tentand. Kursboken är inte tillåten som hjälpmedel.

Det finns inga datorer i tentamenssalen! Du kommer att lösa programmeringsproblem på papper.

Tentaupplägg och betyg

Tentan har ett något annorlunda upplägg än tidigare år. Läs dessa instruktioner noggrant.

Tentan består av två delar, Del 1 och Del 2.

Del 1: Om du är nöjd med att få betyg 3 räcker det att enbart göra Del 1. Del 1 består av 7 separata uppgifter. Du måste lösa minst 5 av dessa 7 för att få godkänt på tentan.

Del 2: Om du vill få betyg 4 eller 5 måste du även göra Del 2 av tentan. Del 2 består av två större uppgifter. Om du vill ha betyg 4 räcker det att lösa en av dem (valfri). Om du vill ha betyg 5 måste du lösa båda uppgifterna.

Att “lösa en uppgift” betyder att ditt svar bedöms var tillfredställande. Med andra ord, det är OK om du skulle råka göra något mindre misstag i ditt svar. “Tillfredställande” betyder att ditt svar tydligt visar att du har förstått problemet och att du skulle ha fått rätt svar om du hade haft hjälp av en dator (exemplevis mindre syntaxfel som ett IDE eller kompilator hade påpekat).

En exempeltenta som illustrerar det nya formatet finns nu tillgänglig. Observera dock att del 1 i exempeltentan bara innehåller fem frågor, och den riktiga tentan kommer innehålla sju. Exempeltentan ska ej tas som heltäckande för de ämnen som kan komma på tentan, utan syftar till att ni ska få en uppfattning om formatet.

Vad kommer på tentan?

Allt som vi pratat om på kursen inklusive innehållet från samtliga föreläsningar samt de kapitel i kursboken som finns angivna till varje föreläsning är examinerbara och kan dyka upp på tentan.

Gamla Tentor

Förra årets tentor med lösningar, samt en gammal exempeltenta finns här.

Första tentan (2018-03-10) finns här:

Andra (om)tentan (2018-06-08) finns här:

Lösningar och Tentamensgranskning

Tredje (om)tentan (2018-08-22) är nu rättad.

Resultaten bör synas i Ladok nu.

Tentorna har rättats med största noggrannhet för att ge en så rättvis bedömning som möjligt. I de fall där lösningar legat nära en betygsgräns har en ytterligare granskning gjorts för att bedöma om lösningen ska godtas eller ej.

Det finns möjlighet att granska sin tenta under veckan 3-7/9. Mejla i så fall kursansvarig för att boka en tid i förväg. Tidigare angett tillfälle på torsdag 6/9 är inställt på grund av ett forskningssymposium.