Hemsidan
Kursplan
KursPM
Viktiga datum
Senaste nytt
Föreläsningar
Instuderingsfrågor
Laborationer: Programmering
Inlämningsuppgifter: Översikt av datateknik
Examination
Java
Fusk och akademisk ärlighet

Ansvarig:
Christer Carlsson

Uppdaterad:
22 Jan, 2016

CHALMERS - Data- och informationsteknik
Data- och informationsteknik


TDA143- Programmerade system




Informationen på dessa WWW-sidor hörför sig till
kurstillfället som går vårterminen 2016


 

Allmänna krav

Laborationsrapporten är en dokumentation av hur ni har löst den givna laborationsuppgift.

När ni skriver en laborationsrapport ska ni skriva den så att den vänder sig till en läsare som kan ungefär lika mycket programmering som ni själva.

Rapporten ska vara skriven i ett ordbehandlingsprogram (tex Word).

Försättsbladet

Laborationsrapporten skall förses med ett försättsblad. På försättsbladet skall namn, personnummer och mail-adress på gruppmedlemmarna anges, samt gruppnummer.

Rapportens rubriker

Nedan anges de rubriker som bör finnas med i rapporten. Om ni vill lägga till ytterligare rubriker är det för ni göra detta.

Åtkomst och användarhandledning

Under denna rubrik anges hur en användare kan komma åt programmet samt hur hon/han ska gå tillväga för att köra programmet. Här skall exempelvis namnet på den exekverbara programfilen ges.

Problemspecifikation

Under denna rubrik beskrivs det problem som skall lösas (utan att hänvisa till laborationsspecifikationen). Här tar ni också upp de eventuella tillägg och ändringar av problemet som ni gjort.

Analys

Under denna rubrik beskrivs den analys man gjort av problemet. Det kan vara lämpligt att med ett exempel visa hur användaren kommunicerar med programmet.

Systembeskrivning

Under denna rubrik beskrivs hur programmet är uppbyggt, dvs vilka klasser som finns och hur dessa samverkar med varandra.

Klassbeskrivning

Här görs en noggrannare beskrivning av de ingående klasserna. Ange syftet med varje enskild klass och vilket gränssnitt klassen har (dvs vilka publika metoder som finns i klassen).

Lösningens begränsningar

Här diskuterar ni de begränsningar som er lösning kan tänkas ha och beskriver eventuella förbättringar och utvidgningar av programmet.

Testkörningar

Beskriv hur ni har testat programmet. Beskriv inte enbart hur ni testat det färdiga programmet, utan beskriv även hur testningen av de ingående programkomponenterna gått till.

Problem och reflektioner

Under denna rubrik skall ni göra en utvärdering av ert arbete. Beskriv de problem som ni stött på samt hur ni löst dem. Reflektera över vad ni lärde er av laborationen. Ange hur mycket tid ni lagt ner på laborationen och på vad ni lagt ner tiden. Tala också om vad ni tyckte om själva laborationsuppgiften och hur det har fungerat med handledningen.

Källkod

Ni skall bifoga källkoden på papper. Det är viktigt att programmet är lätt att läsa. Indentering och kommentering är mycket viktig. Devisen it was hard to write, it should be hard to read kommer inte att accepteras.

Skriv aldrig ut koden i mindre font än 10pt eftersom det är väldigt tröttsamt att läsa finstilta koder. Om ni skriver ut källkoden med ett ordbehandlingssystem, se då till att använda en font som har fasta storlekar på tecknen (tex Courier). Annars kommer tabulatorer och mellanslag att bli ojämna vid utskrift.