Hemsidan
Kursplan
KursPM
Viktiga datum
Senaste nytt
Föreläsningar
Instuderingsfrågor
Laborationer: Programmering
Inlämningsuppgifter: Översikt av datateknik
Examination
Java
Fusk och akademisk ärlighet

Ansvarig:
Christer Carlsson

Uppdaterad:
22 Jan, 2016

CHALMERS - Data- och informationsteknik
Data- och informationsteknik


TDA143- Programmerade system




Informationen på dessa WWW-sidor hörför sig till
kurstillfället som går vårterminen 2015


 

Laborationer: Programmeringsteknik

Allmän information

Programmering går inte att lära sig enbart genom att läsa en bok, framför allt handlar det om learning by doing. Därför innehåller kursen ett antal obligatoriska laborationer.

Laborationerna utföras i grupper om två teknologer. Anmälan till laborationerna görs via denna länk.

I den del av kursen som behandlar programmering ingår 4 laborationer. Laborationerna delas ut under kursens gång. De tre första laborationerna kommer att behandla problemområden och språkkonstruktioner allteftersom de tas upp under kursen. I den avslutande laborationen skall ni utveckla ett något större program där ni får användning för de kunskaper ni förvärvat samt utnyttja redan färdigskriven programkod.

För kursen finns följande tider med handledare tillgängliga reserverade i sal B i I-sektionens datorlab:

Schema

Samtliga tider är tillgängliga för alla kursdeltagare, men eftersom inte alla samtidigt ryms i datorsalen och laborationerna oftast går parallellt med gruppindelade undervisningsaktiviteter, måste ni för att få tillgång till en datorarbetsplats under dessa reserverade tider boka er på en särskild bokningslista. Denna listan kommer att finnas uppsatt på anslagstavlan utanför datorsalen. Markera bokning med ert namn. Observera att varje grupp bara skall boka ett pass åt gången. Först när detta pass är slutfört kan nästa pass bokas.

I övrigt står datorsalarna till er förfogande under alla tider då de inte är reserverade för kursverksamhet.

Redovisning av laborationer

Hur laborationerna skall redovisas samt sista datum för inlämning och sista datum för godkännande framgår av respektive laborations-PM.

Laboration 1

Syftet med denna laboration är att få en första inblick i att skriva enkla Java-program som nyttjar if- och while-satserna.

Här finns filerna Uppgift1.java, ExFel.java, Triangel.java och Pris.java som behövs för laborationen.

Laboration 2

Syftet med denna laboration är att få övning i att använda färdiga klasser samt konstruera egna enkla klasser.

Här finns filen Die.java som behövs för laborationen.

Laboration 3

Syftet med denna laboration är att få övning i att struktruera sina program genom att använda metoder och klasser, samt att få övning i att använda sig av fält och for-satsen.

Här finns filerna som behövs i uppgift 6.
Här finns filerna som behövs i uppgift 7. Här finns filerna som behövs i uppgift 8.

Laboration 4

Syftet med denna laboration är att utveckla ett något större program och använda sig av redan delvis färdigskriven kod.

På denna laboration finns två olika uppgifter att välja mellan. En av dessa uppgifter är betydligt lättare och mindre arbetskrävande än den andra.

På den mera arbetskrävande uppgiften erhålls 4 bonuspoäng till den del av den skriftliga tentamen som behandlar programmeringsmomentet för att erhålla betygen 4 och 5. Bonuspoängen räknas således inte för att uppnå betyget 3. Närmare beskrivning av uppgifterna fås genom att följa länkarna nedan.

Laboration 4 skall dokumenteras. Innan dokumentationen lämnas in skall laborationen demonstreras för och testköras av en handledare. Vid detta demonstrationstillfälle skall båda deltagarna i laborationsgruppen vara närvarande och kunna svara på frågor om lösningen. Godkänd testkörning markeras på det särskilda försättsblad som skall bifogas dokumentationen.

Dokumentationen av laborationerna skall innehålla en beskrivning av vad programmet gör, hur programmet är uppbyggt, en handhavandebeskrivning som förklarar hur man kör programmet samt en programlistning. Ett exempel på hur en laboration kan dokumenteras finner du i dokumentet " Att skriva labrapporter". Observera att detta är ett exempel, du behöver således inte nödvändigtvis ha med alla rubriker. Dock är en beskrivning av programmets uppbyggnad och rubriken Problem och reflektioner obligatoriskt.

Dokumentationen lämnas i brevlådan som finns utanför datorsalen. Dokumentationerna rättas i allmänhet inom tre arbetsdagar. Returer på icke godkända dokumentationer meddelas via mail.