Datoranvändning E1

Aktuellt/Läsvärt

Här finns en kort beskrivning av och länkar till några aktuella, läsvärda artiklar med någon slags anknytning till kursen.

1999

US vs Microsoft
Microsoft anklagades förra året för brott mot konkurrenslagarna. Fredagen den 5 november 1999 meddelade domaren vilka fakta han anser har framkommit under prövningen av fallet. Dokument finns på webbsidan Court's Findings of Fact. Kort sagt ser man det som faktum att

På sidan Nio års march mot nederlag ges en överblick över händelser 1991-1999 som har lett fram till den nu pågående rättegången.

Från 1998: Unix vs Windows

CyberSnare av Roberto Di Cosmo (ca 20 sidor)
På många punkter är MS Windows sämre än andra operativsystem. Varför behövs t ex program som DeFrag? Ändå har Microsoft så gott som monopol på operativsystem och standardprogram för PC-datorer. När man köper en PC får man betala för Windows vare sig man vill ha det eller inte. Man kan se detta som en skatt som man tvingas betala till Microsoft. Hur dumma är vi egentligen? Borde vi inte få upp ögonen innan vi fastnat helt i snaran och är tvugna att betala skatt till Microsoft varje gång vi läser vår elektroniska post?
The Hallowen Documents.
Här presenteras ett par interna, hemliga rapporter som läckt ut från Microsoft. De är försedda med kommenterer av Eric S. Raymond, förespråkeare för fri programvara. Microsofts ser konkurrensen från Linux och annan fri programvara (Open Source Software) som ett allvarlig hot. Fula tricks som har använts mot andra konkurrenter nämns och förslag på vad Microsoft bör göra för att "vinna över Linux" presenteras.
A View of Linux From an Open Window av John Lambert (7 sidor)
En programmerare som använt Windows i 6 år provar Linux och skriver vad han tycker. May the source be with you!
Anti-Mac av Don Genter och Jakob Nielsen (13 sidor)
Hur skulle operativsystem som är motsatsen till MacOS/Windows se ut? Går det att använda? Är det kanske Unix?
Toshiba/Microsoft Saga
Kan man köpa en PC utan att betala för Windows? (T ex om man vill köra Linux istället?) "Ja, men det är inte lätt" är svaret i denna historia. (I stort sett alla PC-tillverkare har ett avtal med Microsoft som gör att de får rabatt på Windows om de lovar att köpa Windows till varje PC de tillverkar. Det är ju därför inte så konstigt att ingen tillverkade vill sälja en PC utan Windows...)
Se även Microsoft Refund Center.

Datoranvädning E1
Thomas Hallgren, hallgren@etek.chalmers.se
Last modified: Tue Nov 9 21:36:49 CET 1999 Links