(un)supported Mac OS X page
[This page is only awailable in swenglish (most of it is in swedish and some in English)]
[Home]
(Uppdaterad 051226)

Welcome to the
(un)supported Mac OS X page

Allt material här är tänkt att skapas av oss som använder Mac så har du gjort något som du tror andra kan ha nytta av så är det bara att läsa kapitlet om [[PmWiki/basic editing]], öva lite i sandlådan [[wiki sandbox]] och sedan sätta igång och föra in dina tips här. När du skriver så inled med datum och OS version dvs "12032007 10.4.8" Det är oftast lämpligt att inte ta bort något även om det är fel men man kan införa rättelser. Not 1: Det som står här gäller framför allt anställda på CTH i EDIT huset. Det mesta är också användbart för elever i samma hus. Mycket är användbart även om du finns någon annanstans.
Not 2: Mycket här är fortfarande skrivet för Panther dvs 10.3. En del är omskrivet för Tiger 10.4, tex hur man kopplar upp skrivare, men känner du inte igen dig så kan det bero på detta.
Not 3: En del länkar mm fungerar fortfarande inte.

Allt som sägs här avser datorer som finns på det "fasta" nät som Medic administrerar, mer specifikt så är det bara testat på csmisc nätet, dvs hos Datavetenskap, eller i vissa fall på Nomad, det trådlösa nätet på Chalmers. Datornamn mm är säkert annorlunda på andra ställen. Många av beskrivningarna här följer motsvarande beskrivningar på andra Medic sidor som behandlar hur man gör motsvarande saker i Windows (men vanligen är Mac beskrivningen kortare :-)). Ibland finns det då också en länk till motsvarande Windows recept.

Till höger finns länkar till "recept" på hur man ställer in vanliga saker som mail, skrivarsystemet mm.

Maillista för Macanvändare
Man kan skicka mail till "mac-users ( at) medic.chalmers.se" om man har hittat nåt som andra kan ha nytta av, tex löst ett problem som kan vara "allmängods", eller behöver ställa en fråga. Man kan också vara medlem i listan och få alla mail som skickas till den. (Maila isåfall erland( at )cs.chalmers.se)
[Om du är rädd för att få massor av mail så kan jag lugna dig - det kommer inte många mail på den här listan. Om det beror på att folk inte vill dela med sig av sina erfarenheter eller att man inte behöver så mycket hjälp får du väl själv avgöra efter en tid med Mac]

Att läsa/skicka mail på Mac
Det enklaste sättet är att använda Medics nätbaserade mailsystem på "https://mail.medic.chalmers.se/". Där finns all information du behöver för att komma igång, på Macen behöver du bara en fungerande webläsare tex Safari.
Är du van vid Eudora eller vill använda OS X inbyggda mail program så finns det recept för det till höger också. Se "Setting up mail" till höger.
Utskrifter
Alla sätt fungerar från Macen. Här finns recept på hur man gör när man skriver ut via IP eller Samba om man sitter i det fasta nätverket samt via Samba över Nomad (det trådlösa nätveket). Se "Utskrifter: IP & Samba" till höger.
Montera CTH-hembibliotek på Macens desktop
Det går utmärkt att få upp sitt hembiliotek på CTH som en ikon på Macens desktop. Det fungerar även hemifrån om man kombinerar med VPN. Se "Mounting" till höger.
Säker förbindelse med ssh om man är utanför Chalmers
Har man bredband så vill man kanske köra program på Chalmers datorer som får visa sina (grafiska) fönster på Macen. Det funkar även tekniskt med långsam lina men är inte så praktiskt. ssh är naturligtvis även valet om man bara skall logga på en dator på Chalmers.
Man startar ett terminalfönster på Macen och ger kommandot
   ssh -X erland(at)remote1.cs.chalmers.se (10.3)
   ssh -Y erland(at)remote1.cs.chalmers.se (10.4)
där man får byta ut "erland" mot nåt bättre (och byt (at) mot @) . Man kan också byta ut "cs" mot "tekno" om man vill komma in på elevsystemen. (Det är inte säkert att det räcker med detta. Man måste kanske göra lite mer handpåläggning se "ssh" till höger.)

En säker tunnel skapas med
   sudo ssh -L21:remote1.cs.chalmers.se:21 erland(at)remote1.cs.chalmers.se

(byt (at) mot @) Annars kan man använda VPN, se nedan.

VPN
VPN gör så att Macen och Chalmers nätverk tror att Macen är inkopplad direkt på Chalmers nätverk. Det blir alltså som om man satt på Chalmers och inte nånstans ute i världen. Macen har en inbyggd VPN server men den passar inte riktigt ihop med CTHs lösning. CTH använder programvaror från Cisco som man måste ladda ner. Länken till höger (VPN) tar dig till IT-avdelningens instruktioner för detta. Där finns också en Mac-klient att ladda ner.
Anslutning via Nomad till Chalmers nätverk
Om du har en egenadministrerad dator (dvs en där du själv är root) så är det så här du kommer åt Chalmers nätverk. Det kan ske såväl trådlöst som via fast kabel. Skall du ansluta trådlöst så finns det instruktioner hos IT avdelningen, se "Nomad hos it.avd" till höger. Välj "Trådlöst med Macintosh" och sedan "MacOS med Airport".

Har du en egenadministrerad dator på ditt rum så kanske du också har en Nomad kabel (blå är den, Medic har kabel om du saknar). Det är isåfall bara att plugga in och sedan följa installationsanvisningarna på samma sida som ovan men under "Fast uppkoppling". Det är i princip samma inställningar som för trådlöst men du skall ställa in "inbyggt Ethernet" istället för "AirPort" i Macens nätverksinställningar.
Oavsett vilken metod du använder är det lämpligt att ställa in "Location" i nätverksinställningarna till "automatic" så kommer Macen att känna av vad som finns tillgängligt och välja efter den prioriteringsordning du ställt in (under "network port configuration"). Mera detaljer om nätverksinställningarna finns (inte ännu) under länken Nätverk-Mac.

Hur funkar Chalmers administrativa systemen på Mac
Ladok Inga problem. Man kör en klientprogramvara som heter "metaframe" som funkar på samma sätt som Remote desktop connection, se Windows program på Mac nedan.

Oracle calender (ctime) Funkar utmärkt på Mac. Man kan köra den både som lokal kalender (dvs som ett lokalt program på Macen utan kontakt med någon server) och som serverbaserad (dvs databasen finns på en server som även andra kan komma åt och se din planering. När man loggar in på servern så kan man synka de bägge databaserna. Jag har inte fått synkronisering med ISynk och mobilen att fungera, någon som provat?

De flesta andra systemen körs via en webläsare. Jag har testat med Safari och brukar inte ha mer problem än andra :-). Senaste versionen av Mozilla finns också till mac och den har fungerat i de fall det varit problem.

Lokalbokning E & D&IT Ok.
Central lokalbokning Ok.
Raindance (Elektronisk fakturahantering) Man undrar ju ibland om det inte funkar eller om man inte begriper men hittils har jag lyckats göra det jag ska till slut med hjälp av någon administratör :-) Mozilla fungerar generellt bättre än Safari av någon anledning. Thorbjörn A. säger att Firefox fungerar utmärkt utom till Tur&Retur.
Primula Verkar ok.
Tur&Retur Verkar ok.

Har du erfarenhet av andra system så hör av dig.


Programvaror på licensservern eller via Medic
På Chalmers licenserver finns flera programvaror med sitelicens både gratis och till låga priser. Se "Licensservern". Elever kan köpa CD-skivor på Cremona/DC.
Programvaror: Shareware:
Några shareware program utmärker sig som speciellt användbara, men detta är naturligtvis subjektiva åsikter från användare. Se "Shareware".
Windows program på Mac
Det finns huvudsakligen 2 sätt att köra Windows program på en Mac. Antingen skaffar man sig en emulator som Virtual PC eller också kör man på en Windows server med hjälp av en klient. Klienten gör att macen får ett fönster som "är" ett windowsfönster. Se "Windows på Mac".
Länkar till Mac resurser
det finns flera ställen där man kan få hjälp med Mac problem, inte minst hos Apple själva. Se "Länkar". Jag har massor av länkar som jag skall sammanställa så fort jag får tid.


(---- Här slutar den seriösa delen ----)
Att driva med andra datorsystem
Det finns ganska mycket datorrelaterad humor där man driver med "det andra" datormärket. Typ:
"Det stod att man behövde Windows XP eller bättre så jag köpte Mac OSX".
Jag hittar mest drift med PC världen men det måste ju finnas skämt om Mac också. (Maila dom gärna, är dom bra så lägger jag in dom här). Gå inte hit om du tenderar att ta sådana här skämt personligt eller på allvar, jag avser inte alls att "hacka" på något eller någon utan tycker bara att det finns många kul sådana här skämt.
ok, jag tar inte illa vid mej av datorskämt...