Introduktion
Fan light är ett projekt inom kursen IT/Textilier MDI- programmet. Projektet bygger på experimentell design med tygmaterial och fläktar för att skapa en kommunikation mellan användare och betraktare. Användaren ska kunna förmedla en känsla som registreras hos Fan light och som därefter visar känslan på ett innovativt sätt för betraktaren.

För att kunna experimentera med designen har ett trettiotal olika vita tyger utvärderats och valts ut samt tre olika typer av fläktar. Tygerna skiljer sig åt i struktur och tjocklek men har den vita nyansen som gemensam faktor. Fläktarna skiljer sig även de i storlek och styrka för att kunna påverka tygerna på optimalt sätt.

Fan light är uppbyggd som en skärm med fyra lager av tyger och fläktband. Utanpå varje fläktband finns tygremsor som är kategoriserade efter tjocklek. Överst finns de tunnaste tygerna följt av tyger i tjockare kvalitéer. De allra tjockaste och tyngsta tygerna hänger på det fjärde och sista bandet. Varje band har även en specifik ordning av tygerna för att nå optimalt resultat. Fläktbandet är uppbyggd med varierande stora och små fläktar med jämna mellanrum runt omkring skärmstativet.

Fan light är tänkt att fungera som en känslokommunikatör mellan olika platser. Användaren som kan befinna sig var som helst i världen kommer att kunna förmedla en specifik känsla via en input som idag är en strömbrytare. Betraktaren kommer att kunna ta del av känslan via en en stationär enhet utformad som en lampskärm som kommer att aktivera tygremsorna beroende på den förmedlade känslans grad.

Ett stort tack till Blond som sponsrade oss med en lampskärm.