Introduktion

Laborationsuppgifter och uppgifter i exempelsamlingen utförs till stor del med hjälp av de programverktyg vi använder i kursen. Här får du hjälp med att installera dessa och dessutom göra ett inledande funktionstest.
Observera, det är i allmänhet bäst att ladda hem programvaror via vår resurssida, snarare än ev. nyare versioner från andra hemsidor, eftersom vissa distributioner är modifierade för att bättre passa kursen.
I laborations- och övningssalar på Chalmers används nästan uteslutande Windows-versioner av programvarorna, men det finns också versioner för Mac OSX och Linux.


Installation:Windows

Börja med att ladda hem följande programdistributioner från resurssidan:
 eterm8-0.96-setup.exe
 codelite-amd64-11.0.0.8-cse.exe

Installera på vanligt sätt genom att starta programmen. Alla programdelar följer med distributionerna och normalt ska detta räcka. Om du vid installation av CodeLite får frågan om du vill ta bort gamla inställningar ska du svara "JA".

Kontrollera installationerna

Starta eterm8, om du nu får problem med "saknad DLL", dvs. programmet startar inte direkt, beror detta förmodligen på att du inte har "run-time"-bibliotek för VC2015 installerat. Detta distribueras av Microsoft och du hittar en länk till distributionssidan i kolumnen "Anm" på resurssidan. Det finns två varianter, vet du inte vilken du ska ha så kan du prova med att installera båda. Efter detta ska du nu kunna starta och använda eterm8.

Om du sitter i en datasal på Chalmers

Oftast fungerar den installerade CodeLite-miljön direkt efter installationen. Om du får problem med att GCC eller CrossGCC inte finns som alternativ när du skapar projekt, eller att inget händer när du kompilerar, kan detta bero på att du tidigare använt CodeLite i Chalmers nätverk och att dessa inställningar nu felaktigt används. Du ågärdar detta genom att ta bort biblioteket "codelite" i ditt "AppData/Roaming", bibliotek. Vanligtvis i sökvägen Z:\.win\AppData\Roaming. Starta därefter om CodeLite.

Installation:OSX

Kräver minst version 10.10.
Om du inte tidigare gjort det, börja med att installera XCode. Ladda därefter hem följande distributioner från resurssidan:
 eterm8.app-0.96.zip
 codelite.app.zip
Vi förutsätter att dessa då på vanligt sätt hamnat i ditt hembibliotek under /Downloads. Packa nu upp zip-filerna, då skapas följande mappar:
 eterm8.app
 simserver.app
 codelite.app
Det är praktiskt att placera de nya programmen i /Applications. Flytta därför mapparna (eterm8.app, simserver.app och codelite.app) till /Applications.

Observera, om man låter Safari ladda hem OCH packa upp filerna ska man INTE försöka starta programmen omedelbart. Först måste man undanta dom från "Gatekeeper"s behandling. För att förhindra "Gatekeeper" från att placera våra program i "karantän" (se även här), öppna en terminal och ge följande kommandon:

sudo spctl --add /Applications/eterm8.app
sudo spctl --add /Applications/simserver.app
sudo spctl --add /Applications/CodeLite.app

Kontrollera installationerna

Programmen kan nu startas på vanligt sätt. ETERM8 och Simserver är klara att användas.
OBS: Om du inte följt anvisningarna precis enligt ovan och får ett felmeddelande om felaktig sökväg från ETERM kan detta bero på att programmet placerats i "karantän" då det packades upp exempelvis av "Safari". Avinstallera då Eterm (se nedan) och gör om proceduren enligt anvisningarna.

Det finns ingen direktlänk till GDB som du använder inför laboration 1, men du kan enkelt skapa en sådan. Den körbara filen finns i eterm8.app/Contents/MacOS (arm-none-eabi-gdb). Skapa en länk till denna (Make Alias) och dra denna exempelvis till Desktop.

I Codelite måste du definiera en miljövariabel innan du sätter i gång med ditt första programmeringsprojekt. Så här gör du då:
För varje nytt Workspace du skapar i Codelite, högerklicka på den nya workspace-ikonen. Välj Workspace Settings. I fönstret Environment lägger du till följande rad:
GccArmDir = $(CodeliteDir)/tools/gcc-arm
Med detta ska installationen vara klar.

Avinstallation

Vill du avinstallera CodeLite tar du helt enkelt bort mappen codelite.app från /Applications.
Vill du avinstallera Eterm8 och SimServer tar du bort mapparna eterm.app och simserver.app. Du måste också ta bort de filer där programmens inställningar sparas:
(Ditt hembibliotek)/Library/Preferences/GMV/Eterm8.config
(Ditt hembibliotek)/Library/Preferences/GMV/SimServer.config

Installation:Linux

Installation av ETERM8 och SIMSERVER

Distributioner är testade för Debian 9. För Linuxsystem som inte hanterar .deb kan man i stället välja en "tarball" med Linux-binärer (se nedan). Paketen innehåller såväl ETERM8 som SIMSERVER, installera .deb-paket med.:
sudo dpkg -i eterm8_0.96_amd64.deb
Att ta bort installationen:
sudo dpkg -r eterm8

För övriga LINUX-varianter kommer ETERM8/SIMSERVER som "tarball". Enklast är att packa upp under /usr/local/bin. Då finns dom vanligtvis i sökvägen om du vill starta programmet från kommandoraden i en terminal. Skapa en länk till "desktop" om du föredrar det. Distributionen laddas hem från resurssidan:
 eterm8-0.96.tar.gz
Vi utgår från att denna, på vanligt sätt då hamnat i ditt hembibliotek under /Downloads. Du måste nu ha "rot"-behörighet för att nu utföra installationen:
 cd /usr/local/bin
 cp ~/Downloads/eterm8-0.96.tar.gz .
 gunzip  eterm8-0.96.tar.gz
 tar xvf  eterm8-0.96.tar
 rm eterm8-0.96.tar
 
ETERM8 och SIMSERVER är klara att användas. Kontrollera nu att ETERM6 och SIMSERVER kan startas.

Installation av CodeLite, C-kompilatorer och mallar.

Du måste ha "rot"-behörighet för att nu utföra installationen: Börja med att installera CodeLite enligt anvisningarna på CodeLites hemsida. Ladda därefter hem följande direkt från resurssidan:
 gcc-arm-none-eabi-7-2017-q4-major-linux.tar.bz2
 md407-templates-linux.zip
Vi utgår från att dessa, på vanligt sätt då hamnat i ditt hembibliotek under /Downloads. Korskompilatorn GCC-ARM är ett stort programpaket och det kan det vara praktiskt att installera i ett eget hembibliotek: /usr/local/gcc-arm.
 cd /usr/local/
 cp ~/Downloads/gcc-arm-none-eabi-7-2017-q4-major-linux.tar.bz2 .
 bunzip2 gcc-arm-none-eabi-7-2017-q4-major-linux.tar.bz2
 tar xvf gcc-arm-none-eabi-7-2017-q4-major-linux.tar
 mv gcc-arm-none-eabi-7-2017-q4-major  gcc-arm
 rm gcc-arm-none-eabi-7-2017-q4-major-linux.tar
 
Tidigare har Codelite installerats i /usr/share/codelite.
Projektfil för MD407 md407-startup.zip packas nu upp i ett nytt bibliotek under: /usr/share/codelite/templates/projects.
 cd /usr/share/codelite/templates/projects
 cp ~/Downloads/md407-templates-linux.zip .
 unzip md407-templates-linux.zip
 rm md407-templates-linux.zip
I Codelite måste du definiera en miljövariabel innan du sätter i gång med ditt första programmeringsprojekt. Så här gör du då:
För varje nytt Workspace du skapar i Codelite, högerklicka på den nya workspace-ikonen. Välj Workspace Settings. I fönstret Environment lägger du till följande rad:
GccArmDir = /usr/local/gcc-arm
GCC ("native") är normalt installerad med varje Linux-installation så vi behandlar inte det här.

Kontrollera installationerna

Programmen kan nu startas på vanligt sätt, men du måste göra "kompilatorsökning" i Codelite innan du sätter i gång med ditt första programmeringsprojekt.
Starta nu CodeLite, gör kompilatorsökning på följande sätt: Settings | Build Settings (Add Compilers). – Add existing compiler I dialogen Select the compiler folder väljer du biblioteket /usr/local/gcc-arm. Upprepa för de kompilatorer du vill använda tillsammans med CodeLite. Med detta ska installationen vara klar.

FAQ

(Tack till Niklas Gustafsson)

Det går inte att köra programmet Programmet körs, men det händer inget Det funkar inte att läsa/skriva data Vad är en avbrottsvektor? Några vanliga tabbar: