Chalmers | Göteborgs universitet
Data- och informationsteknik

  DIT960 | LP4 | VT2012 Datastrukturer DV[an error occurred while processing this directive]:

Warning! This is the 2012 course's website! You probably want the current course website.

Senaste nytt

13 jun
Ni får ge er till tåls en dag eller två innan slutresultaten är inrapporterade i Ladok. Tentan måste avanonymiseras, och sedan ska jag stoppa in era labresultat.
13 jun
Tentan är rättad! Vid närmare eftertanke var det nog lite för magstarkt att kräva 5 av 6 korrekta svar, så jag har sänkt G-gränsen till 4. VG-gränsen ligger fortfarande kvar på 2 VG-frågor. OBS! Dessa nya betygsgränser kommer även att gälla på omtentan 31 augusti!
5 jun
Omtentan är bokad till fredag 31 augusti kl 8.30–12.30. Tyvärr har jag inte hunnit rätta alla tentorna, och nu reser jag bort några dagar. Så ni får ge er till tåls en vecka till: tisdag 12 juni rättar jag det sista och lämnar in till studieexpeditionen. Då lägger jag också upp lösningsförslag till tentan.
5 jun
Nu är alla labbar rättade och godkända (eller underkända). Om ni har labbar kvar får ni tyvärr vänta till nästa vår innan ni kan ta dem.
29 maj
Nu har jag fixat ett bokningsschema för sista labinlämningen, 4 juni. Skriv upp er grupp här, och lämna in labben via Fire innan ni kommer till mitt rum (6125) vid utsatt tid.
16 maj
För er som ligger efter med någon av labbarna, så finns det ett extra tillfälle att lämna in den efter tentan. Det är måndagen den 4 juni, och ni måste lämna in labben personligen, så att jag kan ställa frågor om era lösningar och rätta labben på plats.
14 maj
OBS! Jättefel i inlämningsuppgift 3! Jag har skrivit jättefel i handledningen till inlämningsuppgift 3, så att alla som har lämnat in har fått konstiga resultat. Jag vet att det har varit stressigt med labbar nu på slutet, så jag tänker inte tvinga er till att göra om allting. Alla som har gjort testerna och tabeller för dem får godkänt på denna inlämningsuppgift! Läs mer under labbeskrivningen. OBS! Detta gäller bara inlämningsuppgift 3, inte nr 2. Och ni som inte har lämnat in uppgiften än, måste iallafall köra testerna, även om ni inte behöver beräkna några konstanter!
4 maj
Nya övningar ligger ute nu, samt lösningar till övningarna för vecka 16.
1 maj
Nu är lab 2 stängd för denhär gången. Men några av er har fortfarande returer kvar, och då gäller följande:
  • Koncentrera er på de aktuella labbarna – det är viktigare att ni inte hamnar efter på fler saker än lab 2.
  • Om ni får tid över så får ni självklart göra klart lab 2 också.
  • Om ni blir klara med lab 2 så måste ni visa upp den för mig eller Staffan och få ett godkännande. Sedan låser vi upp Fire så att ni kan lämna in.
  • Men som sagt – det är viktigt att ni inte blir efter på fler labbar!
27 april
Det var två fel i Haskell-kompendiet jag delade ut:
  • under stackar ska pop definieras såhär:
      pop (Stack [])     = error "empty stack"  
      pop (Stack (x:as)) = Stack as
    
  • och under köer ska dequeue definieras såhär:
      dequeue (Queue [] [])     = error "empty queue"
      dequeue (Queue [] bs)     = dequeue (Queue (reverse bs) [])
      dequeue (Queue (x:as) bs) = Queue as bs
    
Felen är rättade i den senaste versionen.
25 april
Jag har gjort en kursutvärdering som ni gärna får börja fylla i redan nu. Den är tänkt att fyllas i denhär veckan eller nästa, så att jag kan hinna sammanställa den innan utvärderingsmötet den 16 maj. Enkäten består nästan bara av kryssfrågor så den borde gå fort. Du måste vara inloggad på GUL (och registrerad på kursen) för att kunna göra den, men den är helt anonym — jag kan inte se vem som har angett vilka svar. Du når den från huvudmenyn ovanför.
25 april
Jag har flyttat fram deadline för inlämningsuppgift 2 två veckor, så att ni ska få mer tid att avsluta laboration 2 denhär veckan. Nästa vecka är det lab 3 som gäller, och efter det ska ni göra inlämningsuppgifterna 2 och 3 samtidigt (de är ändå rätt lika varandra).
20 april
Nu finns det läsanvisningar där jag har delat upp kapitlen i viktiga och översiktliga delar. Du hittar dem ovanför schemat.
19 april
Övningarna för denna vecka är uppe, samt lösningarna för vecka 13. Dessutom ligger inlämningsuppgift 2 ute nu.
29 mars
Jag har lagt till några kö-övningar för vecka 12, samt veckans lösningar. Dessutom ligger även veckans övningar uppe.
28 mars
En ändring i inlämningsuppgift 1: Funktionerna Ex8, Ex9 och Ex10 är svåra att beräkna exakt, så i dessa fall räcker det att enbart ange ordo-funktionen!
21 mars
Nu finns lösningsförslag till övningarna. Följ länken på övningssidan.
16 mars
Mina OH-bilder från föreläsningarna ligger nu i schemat.
16 mars
Tentan är nu bokad till 29 maj. Dessutom är det en extra repetionsföreläsning och en extra labhandledning vecka 21.
14 feb
Föreläsningarna är onsdagar och fredagar kl 13.15-15.00 i sal EL41, med start onsdag 14 mars. Laborationerna är tisdagar kl 13.15-17.00 och fredagar kl 10.00-11.45, allt i salarna 3354 och 3358. Veckorna 14 och 15 är undervisningsfria.

Kurslitteratur

Programmeringsböcker från tidigare kurser i Java.

Elliot B. Koffman & Paul A. T. Wolfgang (2010). Data Structures: Abstraction and Design Using Java, 2nd Edition John Wiley & Sons (ISBN: 978-0-470-12870-1)

Bror Bjerner (2010). Datastrukturer i Haskell. Finns att hämta i PDF-format.

Lab-PM, övningsmaterial, etc. Utdelas eller kopieras från webbsidorna.

Lärare

Kursansvarig
Peter Ljunglöf finns i rum 6125A, nås via epost (peter.ljunglof@gu.se), men är allra enklast att få tag på under föreläsningarna.
Kursassistent
Staffan Björnesjö nås också via epost (staffan.bjornesjo@gmail.com), men är säkrast närvarande under labtillfällena.

Kursplan

Kursplanen finns att läsa i pdf-format.

Tider och lokaler

Introduktionsmötet är onsdagen den 14 mars 2012 i sal EL41, kl 13.15.

Kursen kommer att bestå av föreläsningar, övningar och laborationer. Veckorna 14 och 15 är undervisningsfria.

Det är två föreläsningspass per vecka, onsdagar och fredagar 13.15-15.00. Föreläsningarna sker i sal EL41.

Datasalarna 3354 och 3358 är bokade för laborationer och övningar, på tisdagar kl 13.15-17.00 och på fredagar kl 10.00-11.45. Normalt kommer det att finnas handledare på plats både tisdagar och fredagar.

Kursuppdelning

Kursen består av två moment som rapporteras separat: Tentamen och Laborationer/inlämningsuppgifter. Slutbetyg på kursen fås då båda momenten redovisats.

Laborationer och inlämningsuppgifter

Fyra laborationer och tre inlämningsuppgifter ingår i kursen. Ni arbetar i grupper om 2 personer. Skillnaden är att laborationerna innebär programmering, medan inlämningsuppgifterna är mer teoretiska. Programspråken som används i laborationerna är Java och Haskell. All redovisning sker via Fire-systemet, se lab-sidan.

Laborationerna skall normalt först få ett körningsgodkännande framför terminal inför handledare, därpå lämnas en dokumentation in. Läs vad som skall lämnas in för varje laboration i respektive labanvisning. Laborationstider finns bokade för kursen, se ovan.

Övningar

Övningarna är liksom laborationerna en viktig del av kursen och utgör delvis en kursspecifikation. Du bör arbeta med övningarna kontinuerligt under kursens gång. Vi rekommenderar dels arbete med övningarna självständigt och dels i grupp.

Tentamina

En skriftlig tentamen ingår i kursen, som tenteras i slutet av perioden.

Expedition

Expeditionen, rum 4482, tel 772 10 08, är öppen måndag-onsdag 11.00-12.30, samt torsdag 12.30-14.00.